KATARËT E FRANCËS, dokumentet e studjuesve francez: Ata flisnin gegnisht

Katarët e Francës që u masakruan nga Kryqtarët

Në një shkrim të botuar para njēzet vitesh kushtuar Teodor Shkodranit përdoret populli i (Catharit) katarit si mbështetje (megjithë delikatesës sê përdorur) për të shpjeguar amatorizmin dhe mungesën e seriozitetit që kanë akademikët dhe shkencëtarët e vetëshpallur shqiptarë në trajtimin e hershmërisë së gjuhës së shkruar shqipe!
Për Popullin e katarit është folur e llomotitur edhe nga një emision shqiptar i titulluar « Enigma » ku dëgjonim turli autodidaktësh duke n’a shpjeguar se kush ishin Populli i Katarit!
Për Popullin e katarit i cili ka jetuar në Francë (Languedoc) langëdok nuk kanë ngelur gjëra të dorës së parë pa u sqaruar!
Në Langdok të Francës përveç qytetit të Albit kemi pasur qytetin e Karkasonës ( i rrafshuar nga kryqtarër në fushatën e ndërrmarrë kundër katarsëve të Francës për ti konvertuar me forcë në basimtarë të Romës) i cili është restauruar sipas dekumentacionit të kohës dhe sot është (fortesa) kalaja më e bukur në Botë! Kemi qytetin e Besës (që po ta studjojmë sipas shqiptimit të gjuhës frange do të quhej qyteti i « bezës » që në frëngjisht do të thotë « qyteti i seksit » ose më saktë « qyteti i çihanes ») i cili kishte në kohën e fillimit të fushatës të kryqtarëve 15 000 banorë të regjistruar nga mbretëria franceze të cilët i zhduken nga faqja e dheut! Kemi qytetin e Montsegur 1204-1244 (që në shqip përkthehet qyteti i malit të gurtë) ku sipas dekumentacionit të kohës 200 banorë të këtij qyteti u hodhën në flakët e rrethimit të qytetit dhe nuk pranuan të dorëzohen të gjallë në duart e kryqtarëve! Etj.etj.
Po kush ishte populli i Katarit?
Populli i katarit ishte një popull paqësor që besonte që nga viti zero (0) dhe sipas besimit të tyre kishte zot të mirë dhe zot të keq! Simboli i tyre ishte ylli i kuq me pesë cepa!(I shpallur nga kryqtarët si ylli i heretizmit që më vonë do të përvetësohej nga ideologjia komuniste) rripi i artë që ngjishnin brezin me të, ku metali i arit ishte metali parësor i tyre(si tek egjiptianët e lashtë). Sipas legjendave të kohës që kanë arritur deri në ditët e sotme flitej se katarsit e Francës kishin në fondin e tyre të artë edhe kupën (sentgralin) e Jezu-Krishtit që kishte pirë me të në darkën e fundit me apostujt e tijë!
Populli i katarsit ishte një popull i hirarshizuar në tre shtresa shoqërore dhe dy nënshtresa, pra mund të themi në tre shtresa shoqërore! Ishte një popull që donte të jetonte nëpër male i lirë dhe në punët e veta! (Sa më afër zotit e qiellit). Në të folurën e tyre të dekumentuar nga studiusit francezë ka sa të duash fjalë shqipe që kuptohen lehtësisht nga ata që njohin mirë gegnishten!
Të tjerat që thuhen e stërthuhen për katarsit e Francës nga llafollogët shqiptarë janë muhabete kafenesh! (Kush don të dijë më shumë,lexoni për mbretin e Francës, Filipë lë bel dhe qëndrimin e tijë ndaj kryqtarëve).
Për katarsit e ballkanit dhe veçaranisht atyre të Bosnjës nuk kam njohuri të nivelit për të pretenduar njohjen e plotë të origjinës, kulturës, gjuhës, besimit etj.etj por me ato që kam lexuar ka mundësi të kenë një fund jo të mirë duke i lënë « bosh » vendbanimet e tyre nga ku ka marrë edhe emrin « Boshja » Bosnja,të cilët n’a këndojnë edhe sot këngë « kreshnikësh » si Shqiptarët!!!
Nga: Preng Molla
MEDIA INDEPENDENT

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s