Humanizmi shqiptarë dhe tradhëtia greke ndaj hebrenjve

Greqia dorëzoi 1725 burra, gra, pleq e fëmijë hebrenj brenda një dite drejt kampeve të shfarosjes në Aushvic, ndërkohë Shqipëria shpëtoi brenda pak ditësh 2000 hebrenj nga nazistët gjermanë.
Është fakt i pranuar botërisht që asnjë shtetas hebre në Shqipëri, nuk u doruëzua tek nazi-fashistët. Të gjithë hebrenjtë që jetuan në Shqipërinë gjatë Luftës së Dytë Botërore, u strehuan nëpër shtëpitë e shqiptarëve, ku gjetën shpëtimin e tyre nga përndjekja naziste. Kjo është një histori që e bën krenare padyshim Shqipërinë dhe shqiptarët. Janë me mijëra raste që dëshmojnë për heroizimin dhe finsnikërinë e shqiptarëve në mbrotje të hebrenjve. Janë me qindra histori, ku shqiptarët rrezikuan jetën e tyre dhe të familjes së tyre për të mos i dorëzuar hebrenjtë. Kjo nuk ka ndodhur në asnjë vend tjetër të Ballkanit. Madje, e kundërta ka ndodhur, Greqia, vendi ynë fqinj i ka dorëzuar me zell tek nazistët, hebrenjtë që kishte në territorin e saj.
Rivendosja e marrdhënieve diplomatike arrin 31 vite por dy popujt tanë të ngjashëm kanë lidhje të kahershme në gjenezë. Marrdhënie që duhen fuqizuar në të gjitha dimensionet.
Nga: Enri Ceno
MEDIA INDEPENDENT

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s