Patriotizmi, Nacionalizmi dhe Shqiptarët

Simboli i shqipes me duar

Sot Patriotizmi dhe Nacionalizmi shkojnë bashkë dhe në një frazë përmblidhen në këtë formë: Patriotizmi është « dashuria për të tutë » dhe Nacionalizmi « urrejtja për të tjerët »
Patriotizmi shjegohet shumë mirë në gjuhën shqipe sepse kemi, « dashuria për të tutë », ku në fjalën « tutë », kemi kuptimin e fjalës « të gjithë », në gjuhën ilaliane « tuti », dhe fjalën « frikë », « tuta », prerja e tutës, një procesion për fëmijët që mbasi mbarojnë procesin e kacavjerrjeve nëpër muret dhe objektet e shtëpisë kanë frikë të ecin në këmbët e tyre.
Këtyre fëmijëve u duhet hequr frika (prerë tuta) që të ecin në këmbët e tyre dhe kanë nevojë për « procesionin e prerjes së tutës ». Pra Patriotizmi në gjuhën shqipe ka brenda sajë « dashurinë » dhe « frikën » për njerëzit tuaj, pra është i plotë në semantikën e gjuhës shqipe
Nacionalizmi për shqiptarët është i pa kuptimtë sepse shqiptarët nuk e kanë të qartë se kë duhet të urrejnë « të vetët » apo « të tjerët », « të huajt » sepse për shqiptarët, »të vetët » dhe « të huajt » janë e njëjta gjë në kuptimin nacionalist të fjalës, pasi Nacioni i shqipëtarëve (Shqipëria) është i rrethuar i gjithi me shqipëtarë!!!

Nga: Preng Molla
MEDIA INDEPENDENT

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s