Albanologu i njohur austriako-hebre: Ndihmoni shqiptarët të krijojnë shtetin e tyre

Theodor Anton Max Ippen
(1861-1935)

Një albanolog i shquar austriako-hebre ndër më të famshmit e krijimit të shtetit shqiptar kërkoi që të ndihmohen shqiptarët për të krijuar shtetin e tyre.
Akademia shqiptaro-ruse as nuk e përmend apo të bëjnë të njohur këtë figurë dhe që ky njeri i mirë të ketë vendin e merituar në historinë tonë shqiptare.
Ippen ishte përsoni i cili do të kotribonte financiarisht ndërmjet Konicës që Lahuta e Malsis së At Gjergj Fishtës të dilte në dritë dhe të botohej!

Theodor Anton Max Ippen
(29 nëntor 1861 – 31 janar 1935)
Ishte albanolog dhe diplomat nga Austro-Hungaria. Ippen i përkiste grupit të albanologëve që botuan veprat e tyre për Shqipërinë përmes instituteve të financuara nga shteti të Austro-Hungarisë për të krijuar ndërgjegjen kombëtare shqiptare, e cila besonte se do të ishte e dobishme për Monarkinë e Dyfishtë. Ippen mbështeti krijimin e një shteti kombëtar të pavarur të shqiptarëve. Ai shërbeu si diplomat në Shkodër, Pljevlja, Stamboll, Jerusalem, Athinë dhe Londër ku këshilloi ambasadorin e Austro-Hungarisë gjatë Konferencës së Londrës, e cila përfundoi me nënshkrimin e traktatit të Londrës dhe vendimin për krijimin e Principatës së Shqipërisë, të arritur më 29 korrik 1913. Gjatë periudhës ndërmjet viteve 1921 dhe 1927

Nga: Cezar Ndreu
MEDIA INDEPENDENT

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s