Gjenerali Emilio Molla me origjinë nga Mirdita që shtypi revolucionin komunist Spanjoll dhe hyri në historinë botërore

Gjenerali Emilio Molla

Dera Molla e Mirditës në enciklopedinë Franceze dhe në historinë Spanjolle.
Nga viti 1891 deri në vitin 1915 në francë u linden 3 trashigimtarë nga prindër të derës Molla, në vitet 1850 ishte dhe largimi i një familje nga Mollajt e Matit në Izmir të Turqisë të cilët sot janë të shpërndarë në Stamboll, Budrum, Ankara etj. (Mollajt, Hoxhajt Gjokajt dhe Kolajt e Matit janë nga Dera e Mollaj në Malaj Mirditë, konkretisht tre vëllezërit Gjini, Gjoka dhe Kola). Gjithsej si vëllezër kanë qenë 6, bij të Gjon Mollës i cili më parë thirrej Gjon Zdreni, por në vitin 1561 e mori mbiemrin Molla për shkak të luftës së Vërdovës kundër turqisë që u zhvillua po në këtë vit.Më i madhi ndër ta ishte Pepa që u vendos në Pejë që trashigimtarët sot mbajnë mbiemrin Pepa, Malaj, Gashi, Mollajt e Shkodrës dhe Lezhës.Dy më të vegjlit Marku dhe Lazri qëndruan me babain e tyre Gjonin në vendlindje, konkretisht në pronat e të parit të tyre Zdrenit, gjeneral i ushtrisë Arbërore të Gjon Kastriotit).Në francë nga viti 1891 deri në vitin 1990 lindën 221 Mollaj.Poashtu nga kjo derë janë vendosur dhe në Spanjë, një nga më të njohurit është gjeneral Emilio Mola (Molla), i njohur si (Shtylla e Katërt) që mori forca ushtarake nga Mbretëria e Marokut dhe shtypi revoltën komuniste të Spanjes së vitit 1937 ku në këtë revoltë merrnin pjesë dhe Shqiptarë si Mehmet Shehu me disa të tjerë.Stërmbesa e tij Mireia Molla në Valencia që nga viti 2010 është deputete në Parlamentin e Mbretërisë Spanjolle.

MEDIA INDIPENDENT

Un commentaire

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s