Revolta e Spaçit, Mirditë, emrat e gjyqtarëve dhe të dënuarve

Më 24 maj 1973 Gjykata e Larte zhvendoset për herë të parë në Spaç, Mirditë dhe me trupin gjykues të përbërë nga:
Hylmi Telegrafi kryetar,
Mit’hat Gostivari e Ymer Aliko nënkryetarë,
Prokuror Zaim Myftarin, dënon me vdekje, pushkatim:
Dervish Bejkon, 27 vjeç
Hajri Pashajn, 29 vjeç
Pal Zefin, 33 vjeç
Skender Dajën, 23 vjeç.
Ata u ekzekutuan brenda 24 oreve. Po atë ditë, në të njëjtin proces, u dënuan me nga 25 vjet të tjera burgim:
Dashnor Kazazi
Jorgo Papa
Syrja Lame
Luan Burimi
Sami Dangellia
Lush (Paulin) Vata
Hodo Sokoli
Luan Koka.
Hetuesit e procesit të parë ose kasapët torturues ishin:
Shaban Dani
Fejzo Aloçi
Pelivan Luçi
Misto Shunda
Rustem Çipi
Vasil Milo
Irfan Shaqiri
Dhimo Sinani
Hamdi Meta
Sali Budo.
Në qershor dhe korrik të vitit 1973, në katër procese të tjera të montuara politike gjyqësore, gjykata e Mirditës me Filip Lako kryetar, Gjin Pali dhe Pjeter Nikolli (dy procese) e Nikoll Gjoni (dy procese) ndihmesgjygjtarë dhe Zef Deda prokuror, ridënoi me të paktën 12 vjet deri në 25 vjet burgim, 56 të burgosurit e tjerë, pjesëmarrës në revoltën e Spaçi te cilet ishint:
Agron Xhelili
Bedri Çoku
Demush Muçaj
Elez Hoxha
Gëzim Medolli
Haxhi Bena
Irakli Sirso
Muho Curri
Nikolla Qafke
Refik Beqo
Skënder Thaçi
Sherif Allamani
Tom Uli
Xhevat Lokja
Fatmir Llagani
Mirash Gjoka
Mersin Vlashi
Abedin Vrioni
Bebi Konomi
Dervish Sula
Fadil Dushku
Gëzim Çela
Hysen Vuçe
Kostandin Papa
Ndrec Çuku
Njazi Bylikbashi
Rexhep Lazri
Selman Çuni
Shefqet Xhena
Ulusi Pashollari
Zef Ashta
Jonuz Norja
Naim Pashaj
Murat Marta
Bashkim Fishta
Çaush Çoku
Demir Pojani
Gramoz Spahia
Naim Uka
Hasan Iba
Merkur Bageta
Muharrem Dyli
Pal Marku
Stefan Kola
Spiro Nasho
Tomorr Allajbej
Xhaferr Dema
Sulo Veshi
Nuri Stepa
Vladimir Prifti
Tefik Kumanaku
Muharrem Isufi
Shuaip Brahimi
Qemal Demiri
Tefik Dedi
Pavllo Pope.

Nga: Kujtim Cekani
MEDIA INDEPENDENT

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s