Video: I kërcënuari që tentoi të gërvishë të shkuaren komuniste

Agron Tufa

Kjo video është bllokuar disa herë në internet, pasi bijt e xhelatëve komunist akoma veprojnë në Shqipëri.

“Asnjë flok bore në një ortek, nuk ndjen se ka përgjegjësi”, është kjo thënie e Voltaire, që na e shpjegon qartazi sjelljen e qindra ish-zyrtarëve të regjimit komunist që vazhduan karrierën gjatë tranzicionit. Diktatura ishte një ortek që mori përpara trupa e shpirtra burrash, grash, fëmijësh e të moshuarish. Flokë dëbore në atë ortek ishin edhe hetuesit, gjyqtarët edhe zyrtarët e lartë të pushtetit komunist, madhe edhe shumë intelektualë.
Për këto krime të shqiptarëve mbi shqiptarë, ende askush nuk mban përgjegjësi, as ligjore e as morale. Nëse historia e diktaturës nuk do të kishte përfunduar me termin “bashkëvuajtës e bashkëfajtorë”, me siguri retorika e sotme nuk do të kishte qënë e tillë. Për 30 vjet, viktima u barazua me xhelatin, dhe jemi sot në këtë debat të përsëritur me tonte të egra si ato të kohës së diktaturës, që kërcënojnë sa herë tentohet të gërvishtet e shkuara.
Debati për të vërtetën është gjithmonë shumë i vështirë sepse e vërteta është shpesh e hidhur për ta pranuar, aq më tepër kur bëhet fjalë për histori ku ka shumë viktima. Janë mbi 6 mijë të pushkatuar nga diktatura komuniste për 45 vjet, varret e të cilëve ende nuk dihen. Mijëra të tjerë janë burgosur e internuar. Viktimat ende nuk kanë emra, e debati për të shkuarën bëhet gjtihnjë e më I paqartë.
Sa herë tentohet të rrëmohet nëpër të shkuarën gjakatare të krimeve të diktaturës, debati kanalizohet tek imazhi i Luftës Antifashiste Nacional-clirimtare. Këtë akuzë që i vjen nga Braho e të tjerë,Tufa e rrëzon me një fakt të rëndësishëm, gjyshine tij partisan të orëve të para.
E vertëta e gjithëpranuar është se Lufta nacionalclirimatare ishte luftë për lirinë e atdheut e askush nuk mund ta kontestojë gjakun e dëshmorëve që ranë për atdhe. Por diktaura komuniste është krejt tjetër gjë, është vrasje e lirisë, trupit e shpirtir të kombit. Është hipotekë kufomash, që askush nuk mund e nuk duhet ta mbrojë.
Instituti i studimit te krimeve të komunizmit, Nuk ka si objekt të punës së tij historinë e Luftës por historinë e krimeve të drejtuesve të shtetit komunist gjatë 50 viteve diktaturë kur u vranë mijëra shqiptarë e burgosën e internuan miëjra të tjerë, edhe gra, pleq e fëmijë.
Për të gjitha akuzat dhe fyerjet që i adresohen, Agron Tufa ka hapur gjyq për shpifje e fyerje mndaj Spartak Brahos. Tufa shprehet i vendosur të vazhdojë këtë luftë me ata që I quan “ hallka të këpurtura nga zingjiri I diktarës që janë lëshuar në hapësirën tonë të lirisë për tu kthyer në xhelatët e përditshmërisë tone”.
Nga: Prognoze


MEDIA INDEPENDENT

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s