Gazeta Gjermane Die Welt: Albert Einstein iku në SHBA me një pasaportë Shqiptare

Albert Einstein (1879-1955)

Por gazeta e madhe gjermane “Die Welt” ne një artikull nga Stefanie Bolzen të publikuar më 27. 01. 2011 ka botuar deshmine e një të moshuare 89 vjeçare me emrin Scarlett Epstein (atëherë quhej Trude Grünwald), e cila falënderonte autoritetet shqiptare për shpëtimin e jetës.
Autorja thotë se në Shqipëri qenë fshehur gati 2000 hebrenj tek familjet shqiptare myslimane dhe gati të gjithë i shpëtuan gjahut nazist.
Artikulli bën të ditur se Shqipëria kishte lëshuar 400 pasaporta për hebrenjtë dhe autorja shkruan: “Edhe Albert Einstein në vitin 1935 iku në SHBA me një pasaportë shqiptare, që e kishte marrë pas një qëndrimi të shkurtër në Shqipëri“.
Vetë Trude kishte mbërrur në Durrësi nga Spliti i Kroacisë.
Në Durrës qenë strehuar 45 hebrenj pranë stacionit të policisë.
Zonja Epstein tregon se ata frikësoheshin se do ti dorëzonin te gjermanët, mirëpo policët shqiptarë, i fshehën ata në brendi të qytetit në një bodrum dhe mbijetuan të gjithë, – thuhet në mes të tjerash në artikullin e “Die Welt”.

MEDIA INDEPENDENT

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s