ILIRËT UDHËHEQËS TË ROMËS DHE PJESMARRËS NË KRYQËZATA (VIDEO)

Nga: Leon Molla

Ilirët shtriheshin nga pjesa veriperëndimore e Gadishullit Ballkanik, e banuar prej rreth shekullit të 10 (para lindjes Krishtit) e tutje, një popull indo-evropian të cilët janë pasardhësit e drejtpërdrejtë të Pellazgëve.
Në kulmin e fuqisë së tyre, kufijtë ilirë shtriheshin nga lumi Danub në jug në detin Adriatik dhe prej andej në lindje deri në malet Shar.
Ilirët ishin bartës të kulturës Pellazge, ata u ndanë në fise, secili fis qeveriste me një këshill të pleqve dhe një udhëheqës të zgjedhur. Sidoqoftë, një kryetar i fortë fisnor mund të bashkonte disa fise në një mbretëri.
Mbretëria e fundit dhe më e njohur mbretërore ilire kishte kryeqytetin e saj në Scodra (Shkodër) dhe fisi më i fuqishëm Ilir që nuk u mposht nga çdo pushtim ishte Pirusea (Mirdita). Një nga sundimtarët e tij më të rëndësishëm ishte Mbreti Agron që sundoi në gjysmën e dytë të shekullit të III (para lindjes Krishtit), i cili, në aleancë me Demetrin e II-të të Maqedonisë, mundi Aetolianët në vitin 231.
Megjithatë, Agroni vdiq papritur dhe e veja e tij, Teuta, veproi si regjent. Mbretëresha Teuta sulmoi Siçilinë dhe kolonitë bregdetare Greke me një pjesë të marinës ilire. Njëkohësisht, ajo kërcënoi  Romën, e cila më në fund Roma dërgoi një flotë të madhe në brigjet lindore të Adriatikut. Megjithëse Teuta u sulmua në vitin 228, mbretëria ilire e brendshme nuk u shkatërrua, por dhe një ekspeditë e dytë detare u dërgua kundër Ilirisë në vitin 219 për pushtimin e Mbretërisë Ilire.
Filip V i Maqedonisë ndihmoi fqinjët e tij ilirë dhe kështu filloi një luftë të zgjatur që përfundoi me pushtimin e të gjithë Gadishulli Ballkanik nga Romakët. Mbreti i fundit ilir, më në fund Genthius, u dorëzua në vitin 168 (para lindjes Krishtit).
Provinca Romake e Ilirikut shtrihej nga lumi Drilon (Drin) në jug deri në Istria (Sllovenia dhe Kroacia) në veri dhe në lumin Savus (Sava) në lindje; qendra e saj administrative ishte Salonae (afër Splitit të sotëm) në Dalmaci. Me shtrirjen e Perandorisë Romake përgjatë luginës së lumit Danub, Iliriku u nda midis provincave të Dalmacisë dhe Pannonia.
Nën perandorinë, Iliria gëzonte një shkallë të lartë prosperiteti. U përshkua nga një rrugë romake, dhe portet e Ilirisë shërbyen si lidhje të rëndësishme tregtare dhe tranziti midis Romës dhe Evropës Lindore. Bakri, asfalti dhe argjendi u minuan në pjesë të rajonit dhe vera, vaji, djathi dhe peshqit ilir u eksportuan në Itali.
Meqenëse klanët gjysmëautonikë të malësive të Ilirisë ishin luftëtarë të guximshëm, ishte e pashmangshme që perandorët të rekrutonin ata për të shërbyer me legjionet romake dhe madje edhe Gardën Praetoriane. Kur në shekullin e 3 (pas lindjes Krishtit) perandoria filloi të kërcënohej nga popujt barbarë të Evropës Lindore dhe Qendrore, Iliriku u bë një gur kryesor ushtarak i Romës dhe i kulturës së tij në botën antike.
Disa nga perandorët më të shquar të Perandorisë së vonë Romake ishin me origjinë ilire, duke përfshirë Klaudus II Gothicus, Aurelian, Diocletianus dhe Kostandini i Madh, shumica e të cilëve u zgjodhën nga trupat e tyre në fushën e betejës dhe më vonë u vlerësuan nga Senati.
Ilirët morën pjesë në Kryqëzata për mbrojtjen e Jeruzalemit dhe ishin krahu i djathtë i ushtrisë së kryqëzatave Franceze dhe Angleze.
Në vitin 395 (pas lindjes Krishtit) perandoria u nda më në fund, dhe Iliria në lindje të lumit Drinus (Drini, në Ballkanin qendror) u bë pjesë e Perandorisë Lindore. Midis shekullit të 3-të dhe të V-të u shkatërrua nga Visigothët dhe Hunët, të cilët, megjithatë, nuk lanë asnjë shenjë të qëndrueshme mbi Ilirinë. Por sllavët, të cilët filluan hyrjet e tyre në Gadishullin Ballkanik në shekullin e 6-të, deri në fund të shekullit të VII ishin vendosur në të gjithë Ballkanin, përfshirë territoret e Ilirisë antike.
Nga gjuha ilire mbijetojnë vetëm tre ose katër sende leksikore të identifikuara në mënyrë të paqartë dhe disa emra personalë dhe emra vendesh. Nuk ka fjali të plota apo edhe fraza të disponueshme për analiza. Mbi bazën e vendndodhjes së Ilirisë, dhe faktit që shqipja është prejardhje nga gjuhët e lashta (para-romake) të Ballkanit, dhe shqipja përfaqëson pasardhësin drejtpërdrejt gjuhësor të Ilirisë, poashtu mbrohet fuqishëm në trojet shqitare dhe në disa fshatra të Kroacisë. Gjuhëtarët historikë, të specializuar në gjuhët e rajonit, ndahen midis atyre që pranojnë prezumimin se shqipja është prejardhje nga ilirishtja, ata që pohojnë se ajo rrjedh nga një i afërm i ilirishtes, dhe ata që insistojnë se gjendja aktuale e provave është e papërshtatshme për arritjen e një vendimi përfundimtar, por nga zbulimet e fundit në vitin 2019 në Mirditë po vërteton që Ilirët dhe gjuha Ilire është një gjuhë ndër më të vjetrat Europiane dhe pasardhës të Pellazgëve.

MEDIA INDEPENDENT

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s