DY PËRSONAZHET, NJËRA E KRISHTERIZMIT DHE TJETRI I ISLAMIT QË I DHANË EMËR KOMBIT SHQIPTARË

Anjezë Gonxhe Bojaxhiu (Nënë Tereza) dhe Muhamed Nasir-ud Daln al-Albani

Nga: LEON MOLLA

Media Independent sjellë për  lexuesin jetën e dy përsonazheve më të mëdha të Kombit Shqiptarë, Nënë Tereza për besimin Katolik dhe Muhamed Nasir-ud-Daln al-Albani për besimin Islam.


ANJEZË GONXHE BOJAXHIU (NËNË TEREZA)

Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, lindi me 26 gusht 1910 dhe ndërroi jetë me 5 shtator 1997.
Ajo lindi në Shkup u pagëzua po në Shkup, një ditë pas lindjes së saj. Ajo më vonë e konsideroi 27 gushtin, ditën kur u pagëzua, « ditëlindjen e saj të vërtetë », ndërsa origjina e prindërve të saj ishin nga Mirdita.
Ajo ishte fëmija më i vogël i Nikollës dhe Dranafile Bojaxhiu (Bernai). Babai i saj, i cili ishte i përfshirë në politikën e komunitetit shqiptar i cili u hemua dhe vdiq në vitin 1919 kur Tereza ishte tetë vjeç. Anjezë Gonxhe Bojaxhiu e njohur zakonisht si Nënë Tereza dhe e nderuar në Kishën Katolike si Shën Tereza e Kalkutës, ishte një murgeshë dhe misionare katolike shqiptaro-indiane Roman Katolike. Pasi jetoi në Shkup për tetëmbëdhjetë vjet, ajo u transferua në Irlandë dhe më pas në Indi, ku jetoi për pjesën më të madhe të jetës.
Në vitin 1950, Tereza themeloi Misionarët e Bamirësisë, një kongregacion fetar katolik romak që kishte mbi 4500 murgesha dhe ishte aktive në 133 vende në vitin 2012. Kongregacioni administron shtëpitë për njerëzit që po vdesin nga HIV / AIDS, lebra dhe tuberkulozi. Ajo gjithashtu drejton kuzhina me supë, dispenserë, klinika të lëvizshme, programe këshillimi për fëmijë dhe familje, si dhe jetimore dhe shkolla. Anëtarët marrin premtime për dëlirësi, varfëri dhe bindje, dhe gjithashtu pretendojnë një zotim të katërt – për t’i dhënë « shërbim falas me gjithë zemër të varfërve të varfërve ».
Teresa mori një numër nderimesh, përfshirë izemimin e Paqes Ramon Magsaysay në 1962 dhe çmimin Nobel për Paqen në 1979. Ajo u kanonizua në 4 Shtator 2016, dhe përvjetori i vdekjes së saj (5 Shtator) është dita e saj e festës.
Një figurë e diskutueshme gjatë jetës së saj dhe pas vdekjes së saj, Tereza u admirua nga shumë për punën e saj bamirëse. Ajo u vlerësua dhe u kritikua për akuza të ndryshme, të tilla si për pikëpamjet e saj për abortin dhe kontracepsionin, dhe u kritikua për kushte të dobëta në shtëpitë e saj për vdekjen. Biografia e saj e autorizuar u shkrua nga NavinChawla dhe u botua në 1992, dhe ajo ka qenë subjekt i filmave dhe librave të tjerë. Më 6 Shtator 2017, Tereza dhe Shën Françesk Xavier u emëruan bashkë-mbrojtës të Argjipeshkës Katolike Romake të Kalkutës.
Sipas një biografie të Joan Graff Clucas, Teresa ishte në vitet e para kur ishte magjepsur nga tregimet e jetës së misionarëve dhe shërbimit të tyre në Bengal; deri në moshën 12, ajo ishte e bindur që ajo duhet të angazhohej për jetën fetare. Vendosmëria e saj u forcua më 15 gusht 1928 ndërsa lutej në faltoren e Medresesë së Zezë të Vitinës-Letnice, ku shpesh shkonte në pelegrinazhe.
Teresa u largua nga shtëpia në vitin 1928 në moshën 18 vjeç për t’u bashkuar me Motrat e Loreto në Loreto Abbey në Rathfarnham, Irlandë, për të mësuar anglisht me synimin për t’u bërë misionar; Anglishtja ishte gjuha e mësimit të Motrave të Loreto në Indi. Ajo kurrë nuk e pa nënën e saj ose motrën e saj përsëri. Familja e saj jetonte në Shkup deri në vitin 1934, kur u transferuan në Tiranë.
Ajo arriti në Indi në vitin 1929 dhe filloi novatorin e saj në Darjeeling, në Himalajet e poshtme, ku mësoi Bengalisht dhe dha mësim në Shkollën e Shën Terezës pranë manastirit të saj. Tereza mori premtimet e saj të para fetare më 24 maj 1931. Ajo zgjodhi të emërohej pas Thérèse de Lisieux, shenjtit mbrojtës të misionarëve; sepse një murgeshë në manastir kishte zgjedhur atë emër, Agnes zgjodhi spanjoll drejtshkrim (Teresa).
Tereza mori premtimet e saj solemne më 14 maj 1937 ndërsa ishte mësuese në shkollën e manastirit Loreto në Entalisht, Kalkuta të Lindjes.
Ajo shërbeu atje për gati njëzet vjet dhe u emërua drejtoreshë e saj në 1944. Megjithëse Tereza shijonte mësimet në shkollë, ajo gjithnjë e më shumë shqetësohej nga varfëria që e rrethonte në Kalkuta. Uria e Bengalit e vitit 1943 solli mjerimin dhe vdekjen në qytet, dhe Dita e Veprimit të Drejtpërdrejtë në Gusht 1946 filloi një periudhë të dhunës myslimane-hind.
Më 10 shtator 1946, Tereza përjetoi atë që ajo e përshkroi më vonë si « thirrje brenda thirrjes » kur udhëtoi me tren në manastirin Loreto në Darjeeling nga Kalkuta për tërheqjen e saj vjetore. « Unë do të largohesha nga manastiri dhe do t’i ndihmoja të varfërit ndërsa jetonin në mesin e tyre. Ishte një urdhër. Të dështoja do të ishte për të prishur besimin. » Joseph Langford më vonë shkroi: « Megjithëse askush nuk e dinte atë kohë, Motra Tereze sapo ishte bërë Nënë Tereza ”.
Ajo filloi punën misionare me të varfërit në 1948, duke zëvendësuar zakonin e saj tradicional Loreto me një sari të thjeshtë pambuku të bardhë me një kufi blu. Tereza adoptoi nënshtetësinë indiane, kaloi disa muaj në Patna për të marrë trajnim bazë mjekësor në Spitalin e Familjes së Shenjtë dhe u fut në lagjet e varfëra.
Ajo themeloi një shkollë në Motijhil, Kolkata, përpara se të fillojë të kujdeset për të varfërit dhe të uriturit. Në fillim të vitit 1949 Teresa u bashkua në përpjekjen e saj nga një grup i grave të reja, dhe ajo hodhi themelet për një bashkësi të re fetare duke ndihmuar « më të varfërit midis të varfërve ».
Përpjekjet e saj shpejt tërhoqën vëmendjen e zyrtarëve indiane, përfshirë kryeministrin. Teresa shkruajti në ditarin e saj se viti i saj i parë ishte i mbushur me vështirësi. Pa të ardhura, ajo lypte për ushqime dhe furnizime dhe përjetoi dyshim, vetminë dhe tundimin për t’u kthyer në komoditetin e jetës së manastirit gjatë këtyre muajve të hershëm: Zoti ynë dëshiron që unë të jem një murgeshë e lirë e mbuluar me varfërinë e kryqit. Sot, mësova një mësim të mirë. Varfëria e të varfërve duhet të jetë aq e vështirë për ta. Ndërsa kërkoja një shtëpi, unë eca dhe eca derisa të acaroheshin krahët dhe këmbët. Mendova se sa duhet të dhembin trupin dhe shpirtin, duke kërkuar shtëpi, ushqim dhe shëndet. Pastaj, rehatia e Loreto [ish-kongregacioni i saj] erdhi për të më tunduar. « Duhet të thuash vetëm fjalën dhe gjithçka që do të jetë përsëri e juaja », vazhdoi të thotë Tempter … Me zgjedhjen e lirë, Zoti im, dhe nga dashuria për ju, unë dëshiroj të qëndroj dhe të bëj çfarëdo që të jetë vullneti juaj i shenjtë në lidhje me mua Nuk e lëshova një lot të vetëm.
Më 7 tetor 1950, Tereza mori lejen e Vatikanit për kongregacionin dioqezan, i cili do të bëhej Misionarët e Bamirësisë. Sipas fjalëve të saj, do të kujdesej për « të uriturit, të zhveshurit, të pastrehët, të gjymtuarit, të verbrit, lebrozët, për të gjithë ata njerëz që ndjehen të padëshiruar, të pa dashur, të pa dashur për të gjithë shoqërinë, njerëz që janë bërë barrë për shoqërinë dhe janë të trembur nga të gjithë « . Deri në vitin 1997, kongregacioni me 13 anëtarë Kalkuta ishte rritur në më shumë se 4000 motra që menaxhuan jetimore, strehime në SIDA dhe qendra bamirësie në të gjithë botën, duke u kujdesur për refugjatët, të verbrit, të paaftë, të moshuarit, alkoolistët, të varfërit dhe të pastrehët dhe viktimat e përmbytjeve, epidemive dhe zi e.
Në vitin 1952, Tereza hapi bujtinë e saj të parë me ndihmën e zyrtarëve të Kalkutës. Ajo shndërroi një tempull Hindu të braktisur në Shtëpinë Kalighat për Vdekjen, falas për të varfërit dhe e quajti atë Kalighat, Shtëpia e Zemrës së Pastër (Nirmal Hriday). Ata që u sollën në shtëpi morën kujdes mjekësor dhe mundësinë për të vdekur me dinjitet në përputhje me besimin e tyre: Myslimanët u lexuan Kuran, hindusët morën ujë nga Ganges, dhe Katolikët morën papastërti ekstreme. « Një vdekje e bukur », tha Teresa, « është për njerëzit që kanë jetuar si kafshë të vdesin si engjëj – të dashur dhe të kërkuar. »
Ajo hapi një mikpritje për ata me lebër, duke e quajtur Shanti Nagar (Qyteti i Paqes). Misionarët e Bamirësisë krijuan klinika për shtrirjen e lebrozit në të gjithë Kalkutën, duke siguruar ilaçe, veshje dhe ushqim. Misionarët e Bamirësisë morën një numër gjithnjë e më të madh të fëmijëve të pastrehë; në 1955 Tereza hapi Nirmala Shishu Bhavan, Shtëpia e Fëmijëve të Zemrës së Papërlyer, si një strehë për jetimët dhe rininë e pastrehë.
Kongregacioni filloi të tërheqë rekrutë dhe dhurime, dhe deri në vitet 1960 ajo kishte hapur hotele, jetimore dhe shtëpi lebroze në të gjithë Indinë. Tereza pastaj zgjeroi kongregacionin jashtë vendit, duke hapur një shtëpi në Venezuelë në 1965 me pesë motra. Shtëpitë ndoqën në Itali (Romë), Tanzani dhe Austri në 1968 dhe gjatë viteve 1970 kongregacioni hapi shtëpi dhe fondacione në Shtetet e Bashkuara dhe dhjetëra vende në Azi, Afrikë dhe Evropë.
Misionarët e Vëllezërve të Bamirësisë u themeluan në vitin 1963, dhe një degë soditëse e Motrave ndoqi në vitin 1976. Katolikët e shtrirë dhe jo-katolikët u regjistruan në Bashkëpunëtorët e Nënë Terezës, Bashkëpunëtorët e Sëmurë dhe Vuajtje, dhe Misionarët e Lay të Bamirësisë. Duke iu përgjigjur kërkesave të shumë priftërinjve, në 1981 Nënë Tereza themeloi Lëvizjen Corpus Christi për Priftërinjtë [53] dhe (me priftin Joseph Langford) Misionarët e Etërve të Bamirësisë në 1984 për të kombinuar qëllimet profesionale të Misionarëve të Bamirësisë me burimet e priftërisë. Deri në vitin 2007, Misionarët e Bamirësisë numëruan rreth 450 vëllezër dhe 5000 motra në të gjithë botën, që operojnë 600 misione, shkolla dhe strehimore në 120 vende.
Teresa tha: « Me anë të gjakut, unë jam shqiptar. Me qytetarinë, një indiane. Me anë të besimit, unë jam një murgeshë katolike. Sa i përket thirrjes sime, unë i përkas botës. Sa i përket zemrës time, unë i përkas plotësisht zemrës së Jezusit.  »  Rrjedhshëm në pesë gjuhë – Bengalisht, Shqip, Serbisht, Anglisht dhe Hindu – ajo bëri udhëtime të rastit jashtë Indisë për arsye humanitare.
Në kulmin e rrethimit të Beirut në 1982, Tereza shpëtoi 37 fëmijë të bllokuar në një spital të linjës së përparme duke ndërmjetësuar një armëpushim të përkohshëm midis ushtrisë izraelite dhe guerileve palestinezë. [58] E shoqëruar nga punëtorët e Kryqit të Kuq, ajo udhëtoi nëpër zonën e luftës për në spital për të evakuuar pacientët e rinj.
Kur Evropa Lindore pësoi hapje të hapur në fund të viteve 1980, Tereza i zgjeroi përpjekjet e saj drejt vendeve komuniste që kishin refuzuar Misionarët e Bamirësisë. Ajo filloi dhjetëra projekte, të pavendosur nga kritikat për qëndrimet e saj kundër abortit dhe divorcit: « Pavarësisht se kush thotë çfarë, duhet ta pranosh me një buzëqeshje dhe të bësh punën tënde ». Ajo vizitoi Armeninë pas tërmetit të vitit 1988 [60] dhe u takua me Nikolai Ryzhkov, Kryetar i Këshillit të Ministrave.
Tereza udhëtoi për të ndihmuar të uriturit në Etiopi, viktima të rrezatimit në hernernobil dhe viktimat e tërmetit në Armeni.
Më 1991 ajo u kthye në Shqipëri për herë të parë, duke hapur një shtëpi të Misionarëve të Bamirësisë në Tiranë.
Deri në vitin 1996, Tereza ka operuar 517 misione në mbi 100 vende. Misionarët e saj të Bamirësisë u rritën nga dymbëdhjetë në mijëra, duke u shërbyer « më të varfërve të të varfërve » në 450 qendra në të gjithë botën. Misionarët e parë të shtëpisë së bamirësisë në Shtetet e Bashkuara u krijuan në zonën e Bronksit të Jugut në Neë York City dhe me 1984 kongregacioni operoi 19 institucione në të gjithë vendin.
Tereza pati një sulm në zemër në Romë në 1983 ndërsa ajo ishte duke vizituar Papën Gjon Pali II. Pas një sulmi të dytë në 1989, ajo mori një pemë artificiale artificiale. Në 1991, pas një periudhe pneumonie në Meksikë, ajo pati probleme shtesë të zemrës. Edhe pse Tereza ofroi të jepte dorëheqjen si kreu i Misionarëve të Bamirësisë, në një votim të fshehtë motrat e kongregacionit votuan që ajo të qëndronte dhe ajo ra dakord të vazhdonte.
Në prill 1996 ajo ra, duke thyer kolarbonin e saj, dhe katër muaj më vonë ajo pati malarje dhe dështim të zemrës. Megjithëse Tereza kishte një operacion në zemër, shëndeti i saj ishte në rënie e qartë. Sipas Arqipeshkvit të Kalkutës Henry Sebastian D’Souza, ai urdhëroi një prift të kryente një ekzorcizëm (me lejen e saj) kur ajo u shtrua për herë të parë në spital me probleme kardiake, sepse ai mendonte se mund të ishte nën sulm nga djalli.
Më 13 Mars 1997 Tereza dha dorëheqjen si kryetare e Misionarëve të Bamirësisë dhe ajo vdiq në 5 Shtator.
Në kohën e vdekjes së saj, Misionarët e Bamirësisë kishin mbi 4,000 motra dhe një vëllazëri të lidhur me 300 anëtarë që operonin 610 misione në 123 vende.
Këto përfshijnë strehimin dhe shtëpitë për personat me HIV / AIDS, lebrozën dhe tuberkulozin, kuzhinat e supave, programet e këshillimit të fëmijëve dhe familjeve, jetimore dhe shkolla. Misionarët e Bamirësisë u ndihmuan nga bashkëpuntorët që numëruan mbi një milion deri në vitet 1990.
Tereza u shtrua në një repart në një arkivol të hapur në Shën Thomas, Kalkuta, për një javë para funeralit të saj. Ajo mori një funeral shtetëror nga qeveria indiane në shenjë mirënjohjeje për shërbimin e saj ndaj të varfërve nga të gjitha fetë në vend.
I ndihmuar nga pesë priftërinj, Sekretari i Kardinal i Shtetit Angelo Sodano, përfaqësuesi i Papës, kreu ritet e fundit. Vdekja e Terezës u hidhërua në komunitetet laike dhe fetare. Kryeministri i Pakistanit Nawaz Sharif e quajti atë « një individ të rrallë dhe unik, i cili jetoi gjatë për qëllime më të larta. Përkushtimi i saj gjatë gjithë jetës për kujdesin e të varfërve, të sëmurëve dhe të pafavorshëmve ishte një nga shembujt më të lartë të shërbimit ndaj njerëzimit tonë « .
Sipas ish Sekretarit të Përgjithshëm të KB Javier Pérez de Cuéllar, » Ajo është Kombet e Bashkuara. Ajo është paqe në botë. »
Tereza u njoh për herë të parë nga qeveria indiane më shumë se një e treta e një shekulli më parë, duke marrë Padmimin Padma Shri në 1962 dhe Amimin Jaëaharlal Nehru për Mirëkuptim Ndërkombëtar në 1969.
Ajo më vonë mori çmime të tjera indiane, duke përfshirë edhe Bharat Ratna (çmimin më të lartë civil të Indisë) në 1980. Biografia zyrtare e Terezës, nga Navin Chawla, u botua në 1992. Në Kolkata, ajo adhurohet si hyjni nga disa hindusë.
Për të përkujtuar 100-vjetorin e lindjes së saj, qeveria e Indisë lëshoi ​​një monedhë speciale 5 (shumën e parave që kishte Tereza kur arriti në Indi) më 28 gusht 2010. Presidenti Pratibha Patil tha: « E veshur me një sari të bardhë me një kufiri blu, ajo dhe motrat e Misionarëve të Bamirësisë u bënë një simbol i shpresës për shumë njerëz – të moshuarit, të varfërit, të papunët, të sëmurët, të sëmurët përfundimisht dhe ata të braktisur nga familjet e tyre. »
Pamjet indiane të Terezës nuk janë uniformisht të favorshme. Aroup Chatterjee, një mjek i lindur dhe rritur në Kalkuta i cili ishte një aktivist në lagjet e qytetit për vite rreth vitit 1980 para se të transferohej në Mbretërinë e Bashkuar, tha se ai « kurrë nuk ka parë madje ndonjë murgeshë në ato lagje ».
Hulumtimi i tij, që përfshin më shumë se 100 intervista me vullnetarë, murgesha dhe të tjerë të njohur me Misionarët e Bamirësisë, u përshkruan në një libër të vitit 2003 kritik të Teresës.
Chatterjee e kritikoi atë për promovimin e një « kulti të vuajtjes » dhe një imazh të shtrembëruar, negativ të Kalkutës, duke e ekzagjeruar punën e bërë nga misioni i saj dhe për keqpërdorimin e fondeve dhe privilegjeve në dispozicion të saj.
Sipas tij, disa nga problemet higjeno që ai kishte kritikuar (ripërdorimi i gjilpërave, për shembull) u përmirësuan pas vdekjes së Terezës në 1997.
Bikash Ranjan Bhattacharya, kryetar i Komunës së Kolkatës nga 2005 deri në 2010, tha se « ajo nuk kishte asnjë ndikim domethënës për të varfërit e këtij qyteti », përlëvdoi sëmundjen në vend që ta trajtonte atë dhe keqinterpretoi qytetin: « Pa dyshim që kishte varfëri në Kalkuta, por ajo kurrë nuk ishte një qytet i lebrave dhe lypësve, siç e paraqiti Nënë Terezën. « 
Në të djathtë hindu, Partia Bharatiya Janata u përplas me Teresën mbi Dalits Christian, por e lavdëroi atë në vdekje dhe dërgoi një përfaqësues në funeralin e saj.
Sidoqoftë, Vishëa Hindu Parishad kundërshtoi vendimin e qeverisë për t’i dhënë asaj një funeral shtetëror. Sekretari Giriraj Kishore tha se « detyra e saj e parë ishte ndaj Kishës dhe shërbimi shoqëror ishte i rastësishëm », duke e akuzuar atë për favorizimin e të krishterëve dhe kryerjen e « pagëzimeve të fshehta » të vdekjes.
Në një haraç të faqes së parë, Indianja Frontline dy-vjeçare hodhi poshtë akuzat si « të rreme » dhe tha se ato « nuk kishin bërë asnjë ndikim në perceptimin publik të punës së saj, veçanërisht në Kalkuta ». Duke vlerësuar « kujdesin e saj vetëmohues », energjinë dhe trimërinë, autori i haraçit kritikoi fushatën publike të Terezës kundër abortit dhe pretendimin e saj për të qenë jo politik.
Në shkurt 2015 Mohan Bhagwat, udhëheqësi i organizatës së djathtë hindu Rashtriya Swayamsevak Sangh, tha se qëllimi i Teresës ishte « të shndërronte personin, i cili po shërbente, në një të krishterë ».
Ish zëdhënësi i RSS, M. G. Vaidhya mbështeti vlerësimin e Bhagwat, dhe organizata akuzoi mediat për « shtrembërim të fakteve në lidhje me komentet e Bhagwat« . Deputeti i Kongresit të Trinamoolit Derek O’Brien, kreu i CPI-së Atul Anjan dhe shefi i ministrit të Delhi Arvind Kejriwalprotestuan kundër deklaratës së Bhagwat.Teresa mori çmimin Ramon Magsaysay për Paqen dhe Mirëkuptimin Ndërkombëtar, dhënë për punë në Azinë Jugore ose Lindore, në vitin 1962. Sipas citimit të saj, « Bordi i Mirëbesuesve njeh njohjen e saj të mëshirshme për abjektët e varfër të një toke të huaj, në shërbim të të cilit ajo ka udhëhequr një kongregacion të ri « .
Nga fillim të viteve 1970, ajo ishte një njeri i famshëm ndërkombëtar. Fama e Terezës mund t’i atribuohet pjesërisht dokumentarit të Malcolm Muggeridge të 1969, Diçka e bukur për Zotin dhe librit të tij të vitit 1971 me të njëjtin emër. Muggeridge po kalonte një udhëtim shpirtëror të tijin në atë kohë.
Gjatë xhirimeve, pamjet e xhiruara në ndriçim të dobët (veçanërisht në Shtëpinë për Vdekjen) mendohej se nuk ka të ngjarë të përdoren nga ekuipazhi. Në Angli, pamjet u zbuluan se ishin mjaft të ndriçuara dhe Muggeridge e quajti atë një mrekulli të « dritës hyjnore » nga Tereza.
Anëtarët e tjerë të ekuipazhit thanë që kjo ishte për shkak të një lloji të ri të filmit ultra të ndjeshëm Kodak. Muggeridge u kthye më vonë në katolicizëm.Rreth kësaj kohe, bota katolike filloi ta nderonte Terezën publikisht. Papa Paul VI i dha asaj përurimin Papës Gjon XXIII Prmimin e Paqes në 1971, duke lavdëruar punën e saj me të varfërit, shfaqjen e bamirësisë së krishterë dhe përpjekjet për paqen, [95] dhe ajo mori Pacem në Terris Award në 1976.
Pas vdekjes së saj, Tereza përparoi me shpejtësi në rrugën e shenjtërimit.Ajo u nderua nga qeveritë dhe organizatat civile dhe emëroi një Shoqërues Nderi të Urdhrit të Australisë në 1982 « për shërbimin ndaj komunitetit të Australisë dhe njerëzimit në përgjithësi ».
Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara dhuruan një numër çmimesh, duke kulmuar me Urdhrin e Meritës në 1983 dhe nënshtetësinë nderi të Shteteve të Bashkuara më 16 nëntor 1996.
Atdheu shqiptar i Terezës i dha asaj Nderin e Artë të Kombit në 1994, por pranimi i saj për këtë dhe Legjioni i Nderit Haitik ishte i diskutueshëm. Teresa u kritikua për përkrahje të fshehtë të Duvaliers dhe biznesmenë të korruptuar si Charles Keating dhe Robert Maxwell; ajo i shkroi gjykatësit të gjykimit të Keating-ut, duke kërkuar pastërti.Universitetet në Indi dhe Perëndim i dhanë diplomat e saj të nderit. Othermime të tjera civile përfshinin izemimin Balzan për promovimin e njerëzimit, paqes dhe vëllazërimit midis popujve (1978) dhe Schmimin Ndërkombëtar Albert Schweitzer (1975).
Në prill 1976 Teresa vizitoi Universitetin e Scranton në Pensilvania veriperëndimore, ku ajo mori Medaljen La Storta për Shërbimin Njerëzor nga presidenti i universitetit William J. Byron.
Ajo sfidoi një audiencë prej 4500 vetash për të « njohur njerëzit e varfër në shtëpinë tuaj dhe lagjen lokale », duke ushqyer të tjerët ose thjesht duke përhapur gëzim dhe dashuri, dhe vazhdoi: « Të varfërit do të na ndihmojnë të rritemi në shenjtëri, sepse ata janë Krishti në maskën ankthi. « 
Në gusht 1987 Tereza mori një doktor nderi të gradës së shkencave shoqërore, në njohje të shërbimit të saj dhe ministrisë së saj për të ndihmuar të varfërit dhe të sëmurët, nga universiteti.
Ajo foli për mbi 4,000 studentë dhe anëtarët e Dioqezës së Scranton në lidhje me shërbimin e saj për « më të varfërit e të varfërve », duke u thënë atyre « të bëjnë gjëra të vogla me shumë dashuri ».
Në 1979, Tereza mori themimin Nobel për Paqen « për punën e ndërmarrë në luftën për të kapërcyer varfërinë dhe shqetësimin, që gjithashtu përbën një kërcënim për paqen ».
Ajo refuzoi banket ceremonial konvencionale për laureatë, duke kërkuar që kostoja e saj prej 192,000 dollarë t’u jepej të varfërve në Indi [108] dhe duke thënë se shpërblimet tokësore ishin të rëndësishme vetëm nëse e ndihmuan atë për të ndihmuar nevojtarët e botës. Kur Teresa mori çmimin, asaj iu pyet: « canfarë mund të bëjmë për të promovuar paqen botërore? » Ajo u përgjigj: « Shko në shtëpi dhe e duan familjen tuaj. » Duke u bazuar në këtë temë në ligjëratën e saj Nobel, ajo tha: « Rreth botës, jo vetëm në vendet e varfëra, por kam gjetur varfërinë e Perëndimit aq shumë më të vështirë për tu hequr. Kur marr një person nga rruga, i uritur , Unë i jap atij një pjatë oriz, një copë bukë, e kam kënaqur. Unë e kam hequr atë uri. Por një person që është i mbyllur, që ndihet i padëshiruar, i padashur, i tmerruar, personi që është dëbuar nga shoqëria – se varfëria është aq e lëndueshme dhe aq shumë, dhe unë e gjykoj shumë të vështirë « . Tereza veçoi abortin si « shkatërruesin më të madh të paqes sot. Sepse nëse një nënë mund të vrasë fëmijën e vet – atë që mbetet për mua të të vras ​​dhe ti të më vrasësh – nuk ka asgjë midis. »
Barbara Smoker i revistës laike humaniste The Freethinker kritikoi Terezën pas çmimit të Peacemimit të Paqes, duke thënë se promovimi i saj i mësimeve morale katolike mbi abortin dhe kontracepsionin largoi fondet nga metodat efektive për të zgjidhur problemet e Indisë.
Në Konferencën e Katërt Botërore për Gratë në Pekin, Tereza tha: « Megjithatë, ne mund ta shkatërrojmë këtë dhuratë të amësisë, veçanërisht nga e keqja e abortit, por edhe duke menduar se gjërat e tjera si vendet e punës ose pozicionet janë më të rëndësishme sesa të duash. »
Gjatë jetës së saj, Tereza ishte në mesin e 10 grave të para në sondazhin vjetor më të admiruar të burrave dhe grave Gallup 18 herë, duke përfunduar së pari disa herë në vitet 1980 dhe 1990.
Në vitin 1999 ajo drejtoi listën e Gallup të njerëzve më të admiruar të Shekullit 20, jashtë sondazhit të gjitha përgjigjet e tjera vullnetare me një diferencë të gjerë, dhe ishte e para në të gjitha kategoritë kryesore demografike përveç shumë të rinjve.
Sipas një shkrimi të akademikëve kanadezë Serge Larivée, Geneviève Chénard dhe Carole Sénéchal, klinikat e Terezës morën miliona dollarë në donacione, por kishin mungesë të kujdesit mjekësor, diagnozë sistematike, ushqimit të nevojshëm dhe analgjezikëve të mjaftueshëm për ata me dhimbje; sipas mendimit të tre akademikë, « Nënë Tereza besonte se të sëmurët duhet të vuajnë si Krishti në kryq ».
Thuhej që paratë shtesë mund të kishin shndërruar shëndetin e të varfërve të qytetit duke krijuar lehtësira të përparuara të kujdesit paliativ.
Një nga kritikët më të hapur të Teresës ishte gazetari, kritiku letrar dhe antiteisti anglez, Christopher Hitchens, nikoqir i dokumentarit Hell’s Angel (1994) dhe autor i esesë Pozicioni Misionar: Nënë Tereza në Teori dhe Praktikë (1995) i cili shkroi në një artikull të vitit 2003: « Kjo na kthen në korrupsionin mesjetar të kishës, e cila u shiti indulgjencave të pasurve ndërsa predikonte zjarr ferr dhe vazhdimësi ndaj të varfërve.
Nënë Tereza nuk ishte mikja e të varfërve. Ajo ishte një mik i varfërisë. Ajo tha që vuajtja ishte një dhuratë nga Zoti. Ajo e kaloi jetën e saj duke kundërshtuar kurën e vetme të njohur për varfërinë, që është fuqizimi i grave dhe emancipimi i tyre nga një version blegtoral i riprodhimit të detyrueshëm. »
Ai e akuzoi atë për hipokrizi për zgjedhjen e përparuar trajtim për gjendjen e saj të zemrës.
Hitchens tha se « qëllimi i saj nuk ishte t’i ndihmonte njerëzit » dhe se ajo gënjeu donatorët se si u përdorën kontributet e tyre. « Ishte duke biseduar me të që e zbulova dhe ajo më siguroi që nuk po punonte për të lehtësuar varfërinë », ai tha, « Ajo po punonte për të zgjeruar numrin e katolikëve. Ajo tha: » Unë nuk jam një punonjës social. Unë nuk e bëj këtë për këtë arsye. Unë e bëj atë për Krishtin. Unë e bëj atë për kishën. « 
« Megjithëse Hitchens mendonte se ai ishte dëshmitari i vetëm i thirrur nga Vatikani, Aroup Chatterje e (autori i Nënës Teresa: The Untold Story) u thirri gjithashtu të paraqiste prova që kundërshtonin forcimin dhe kanonizimin e Terezës; Vatikani kishte hequr « avokatin e djallit » tradicional, i cili shërbente për një qëllim të ngjashëm.
Grupet për të drejtat e abortit kanë kritikuar gjithashtu qëndrimin e Terezës kundër abortit dhe kontracepsionit.
Duke analizuar veprat dhe arritjet e saj, Papa Gjon Pali II tha: « Ku e gjeti Nënë Terezën forcën dhe këmbënguljen për ta vendosur veten plotësisht në shërbim të të tjerëve? Ajo e gjeti atë në lutje dhe në soditje të heshtur të Jezu Krishtit, Fytyrën e tij të Shenjtë, Zemra e tij e Shenjtë. »
Në mënyrë private, Tereza përjetoi dyshime dhe luftë në bindjet e saj fetare që zgjati afro 50 vjet (deri në fund të jetës së saj); sipas postuesit të saj, Brian Kolodiejchuk, « Ajo nuk ndjeu praninë e Zotit çfarëdo … në zemrën e saj ose në eukaristinë ».
Tereza shprehu dyshime të mëdha për ekzistencën dhe dhimbjen e Zotit për mungesën e besimit të saj:
Ku është besimi im? Edhe thellë poshtë … nuk ka asgjë tjetër veç boshllëkut dhe errësirës … Nëse ekziston Zoti – të lutem më fal. Kur përpiqem të ngre mendimet e mia në Parajsë, ekziston një zbrazëti e tillë bindëse që ato shumë mendime kthehen si thika të mprehta dhe të dëmtojnë vetë shpirtin tim.
Kolodiejchuk (zyrtari përgjegjës për mbledhjen e provave për kanonizimin e saj) mendoi se pakënaqësia e saj mund të keqinterpretohej nga disa, por besimi i saj se Zoti po punonte përmes saj ishte i pakënaqur; megjithëse ajo ishte dashur për afërsinë e humbur te Zoti, ajo nuk e vuri në dyshim ekzistencën e tij.
Tereza mbase ka provuar diçka të ngjashme me Jezusin, i cili tha kur u kryqëzua: « Eli Eli lama sabachthani? » (« Zoti im, Zoti im, pse më ke braktisur? »)
Kolodiejchuk bëri një krahasim me mistikun e Shekullit të 16-të Gjon të Kryqit, i cili shpiku shprehjen « Nata e errët e shpirtit ». [91] Shenjtorët e tjerë (përfshirë këtu emrin e Teresë të Teresë Tereze të Lisieux, që e quajti atë një « natë pa asgjë ») kishin përvoja të ngjashme të thatësisë shpirtërore.
Sipas James Langford, këto dyshime ishin tipike dhe nuk do të ishin pengesë për kanonizimin.
Pas dhjetë vjet dyshimesh, Teresa përshkroi një periudhë të shkurtër të besimit të përtërirë. Pas vdekjes së Papës Pius XII në 1958, ajo ishte duke u lutur për të në një masë rekuizmi kur ajo u çlirua nga « errësira e gjatë: ajo vuajtje e çuditshme ». Sidoqoftë, pesë javë më vonë thatësia e saj shpirtërore u kthye.
Teresa i shkruajti shumë letra rrëfimtarëve dhe eprorëve të saj gjatë një periudhe 66-vjeçare, më së shumti te Kryepeshkopi Kalkuta Ferdinand Perier dhe prifti Jesuit Celeste van Exem (këshilltari i saj shpirtëror që nga formimi i Misionarëve të Bamirësisë).
Ajo kërkoi që letrat e saj të shkatërroheshin, duke u shqetësuar se « njerëzit do të mendojnë më shumë për mua – më pak për Jezusin. »
Sidoqoftë, letërkëmbimi është përpiluar në Nënë Terezën: Eja Bëhu Drita ime.
Teresa i shkruajti besimtarit shpirtëror Michael van der Peet, « Jezusi ka një dashuri shumë të veçantë për ju. Por  sa për mua, heshtja dhe zbrazëtia janë aq të mëdha, saqë unë shoh dhe nuk shoh – dëgjoj dhe nuk dëgjoj » gjuha lëviz [në lutje] por nuk flet … Unë dua që ju të luteni për mua – që unë ta lë Atë të ketë një dorë të lirë. »
Në Deus caritas est (enciklike e tij e parë), Papa Benedikti XVI e përmendi Terezën tri herë dhe përdori jetën e saj për të sqaruar njërën nga pikat kryesore të enciklikës: « Në shembullin e Terezës së Bekuar të Kalkutës kemi një ilustrim të qartë të faktit se koha e kushtuar Zotit në lutje jo vetëm që nuk e privon nga shërbimi efektiv dhe i dashur ndaj fqinjit tonë, por në fakt është burimi i pashtershëm i këtij shërbimi. « 
Ajo shkroi: » Vetëm me lutje mendore dhe lexim shpirtëror ne mund të kultivojmë dhuratë lutjes. »
Edhe pse urdhri i saj nuk ishte i lidhur me urdhërat françeskanë, Teresa admiruar Francis of Assisi  dhe ishte i ndikuar nga shpirtërore françeskan. Motrat e bamirësisë recitojnë lutjen e Shën Françeskut çdo mëngjes në masë gjatë falënderimeve pas Kungimit, dhe theksi i tyre në ministri dhe shumë nga premtimet e tyre janë të ngjashme.
Françesku theksoi varfërinë, dëlirësinë, bindjen dhe nënshtrimin ndaj Krishtit. Ai kushtoi pjesën më të madhe të jetës së tij për t’i shërbyer të varfërve, veçanërisht lebrave.
Pas vdekjes së Terezës në 1997, Selia e Shenjtë filloi procesin e rrahjes (e dyta e tre hapave drejt kanonizimit) dhe Kolodiejchuk u emërua postulator nga Dioqeza e Kalkutës. Edhe pse ai tha, « Ne nuk kemi pse të vërtetojmë se ajo ishte e përsosur ose kurrë nuk bëri një gabim … », ai duhej të dëshmonte se virtyti i Terezës ishte heroik. Kolodiejchuk dorëzoi 76 dokumente, në total 35,000 faqe, të cilat bazoheshin në intervista me 113 dëshmitarë, të cilëve u kërkohej të përgjigjeshin në 263 pyetje.
Procesi i kanonizimit kërkon dokumentimin e një mrekullie që vjen nga ndërhyrja e shenjtorit të ardhshëm.
Në 2002 Vatikani njohu si mrekulli shërimin e një tumori në barkun e Monica Besrës, një grua indiane, pas aplikimit të një dollapi që përmbante foton e Teresës. Sipas Besrës, një rreze drite që buronte nga fotografia dhe tumori i saj kanceroz ishte shëruar; megjithatë, burri i saj dhe disa prej stafit të saj mjekësor thanë që trajtimi mjekësor konvencional zhdukte tumorin.
Doktor Ranjan Mustafi, i cili i tha NewYork Times që kishte trajtuar Besrën, tha se kisti ishte shkaktuar nga tuberkulozi: « Nuk ishte një mrekulli … Ajo mori ilaçe për nëntë muaj deri në një vit. » Sipas Burri i Besrës, « Gruaja ime u shërua nga mjekët dhe jo nga ndonjë mrekulli … Kjo mrekulli është një mashtrim. »
Besra tha se të dhënat e saj mjekësore, duke përfshirë sonogramet, recetat dhe shënimet e mjekëve, u konfiskuan nga Motra Betta të Misionarëve të Bamirësisë. Sipas Time, thirrjet drejtuar Motrës Betta dhe zyrës së Motrës Nirmala (pasardhësi e Terezës si kreu i rendit) nuk nxorrën asnjë koment. Zyrtarët në Spitalin Balurghat, ku Besra kërkoi trajtim mjekësor, thanë se ata u bënë presion nga urdhri për ta thirrur kurimin e saj për mrekulli.
Në shkurt të vitit 2000, ish-ministri i shëndetësisë i Bengalit Perëndimor Partho De urdhëroi një rishikim të të dhënave mjekësore të Besrës në Departamentin e Shëndetit në Kolkata. Sipas De, nuk kishte asgjë të pazakontë në lidhje me sëmundjen dhe kurimin e saj bazuar në trajtimin e saj të gjatë. Ai tha se ai kishte refuzuar t’i jepte Vatikanit emrin e një mjeku që do të vërtetonte se shërimi i Monica Besrës ishte një mrekulli.
Gjatë rrahjes dhe kanonizimit të Terezës, Curia Roman (Vatikani) studioi kritika të botuara dhe të pabotuara për jetën dhe veprën e saj. Hitchens dhe Chatterjee (autori i Verdict Final, një libër kritik për Terezën) folën në gjykatë; sipas zyrtarëve të Vatikanit, pretendimet e ngritura u hetuan nga Kongregacioni për Kauzat e Shenjtorëve.
Grupi nuk gjeti asnjë pengesë për kanonizimin e Terezës, dhe lëshoi ​​obstetërin e tij nihil më 21 prill 1999.
Për shkak të sulmeve ndaj saj, disa shkrimtarë katolikë e quajtën atë një shenjë kundërshtie. Një komitet i veçantë mjekësor vendosi që mrekullia e Monica Besrës, një nga tre të konsideruara nga Kolodiejchuk, ishte dëshmi e ndërhyrjes hyjnore. Tereza u rrah në 19 tetor 2003, dhe nga Katolikët njihej si « Bekuar ».
Më 17 Dhjetor 2015, Zyra e Shtypit e Vatikanit konfirmoi se Papa Françesku njohu një mrekulli të dytë që i atribuohet Terezës: shërimi i një burri brazilian me tumore të shumta të trurit përsëri në vitin 2008.
Mrekullia së pari erdhi në vëmendjen e postulacionit (zyrtarët që administrojnë çështjen) gjatë ngjarjeve të Ditës Botërore të Rinisë 2013 kur Papa ishte në Brazil atë korrik. Një hetim i mëpasshëm u zhvillua në Brazil nga 19-26 qershor 2015 i cili më vonë u transferua në Kongregacioni për Kauzat e Shenjtorëve që lëshoi ​​një dekret që pranonte që hetimi të përfundonte.
Françesku e kanonizoi atë në një ceremoni në 4 Shtator 2016 në Sheshin e Shën Pjetrit në qytetin e Vatikanit. Dhjetëra mijëra njerëz dëshmuan ceremoninë, përfshirë 15 delegacione qeveritare dhe 1.500 njerëz të pastrehë nga e gjithë Italia.
Ajo u transmetua drejtpërdrejt në kanalin e Vatikanit dhe transmetohej në internet; Shkupi, qyteti i lindjes së Terezës, njoftoi një festë njëjavore të kanonizimit të saj.
Në Indi, një mase e veçantë u festua nga Misionarët e Bamirësisë në Kolkata.
Më 4 Shtator 2017, gjatë një feste për të nderuar 1-vjetorin e kanonizimit të saj, Motra Mary Prema Pierick, eprori e Përgjithshme e Misionareve të Bamirësisë, njoftoi se Arqipeshkvi Tereza do të bëhej bashkë-mbrojtës i Arqipeshkvit të Kalkutës gjatë një Meshë të Shenjtë në Katedralja e Rruzares Më të Shenjtë në orën 5.30 pasdite, më 6 shtator 2017.
Më 5 Shtator 2017, Kryepiskopi Thomas D’Souza, i cili shërben si kryetar i Argjipeshkës Katolike Romake të Kalkutës, konfirmoi se Teresa do të emërohet bashkë-mbrojtëse e Dioqezës së Kalkutës, përkrah Francis Xavier.
Më 6 shtator 2017, rreth 500 njerëz morën pjesë në meshën në një katedrale, ku Dominique Gomes, gjenerali vendas i famshëm, lexoi dekretin duke e themeluar atë si shenjtin mbrojtës të dytë të arkidokisë.
Ceremonia u kryesua gjithashtu nga D’Souza dhe ambasadori i Vatikanit në Indi, Giambattista Diquattro, i cili drejton meshën dhe përuroi një statujë bronzi në kishën e Nënë Terezës që mbante një fëmijë.
Kisha Katolike Romake shpalli Shën Francis Xavier shenjtorin e parë mbrojtës të Kalkutës në vitin 1986.
Tereza është përkujtuar nga muzetë dhe ka emëruar patronazhin e një numri kishash. Ajo ka pasur ndërtesa, rrugë dhe komplekse emrin e saj, përfshirë aeroportin ndërkombëtar të Shqipërisë. Dita e Nënë Terezës (Dita e Nënë Terezës), 19 Tetor, është një festë publike në Shqipëri. Në vitin 2009 Shtëpia Përkujtimore e Nënë Terezës u hap në qytetin e saj të lindjes, Shkup, Maqedoni Veriore. Katedralja Romake Katolike në Prishtinë, Kosovë, është emëruar për nder të saj.
Ndërtimi i saj, i filluar në vitin 2011, ndezi polemikë në qarqet muslimane të cilët e panë atë si të tepruar në raport me numrin e katolikëve në zonë. Një iniciativë për të ngritur një monument për Terezën në qytetin e Pejës (sipas aktivistëve, 98 përqind mysliman) u kundërshtua nga muslimanët e Kosovës.
Universiteti i Grave Nënë Tereza, në Kodaikanal, është themeluar në vitin 1984 si një universitet publik nga qeveria e Tamil Nadu. Instituti Pasuniversitar dhe Kërkimi i Nënë Terezës i Shkencave të Shëndetit, në Pondicherry, u krijua në 1999 nga qeveria e Puducherry. Organizata bamirëse Sevalaya drejton Shtëpinë e Vajzave Nënë Tereza, duke siguruar vajza të varfra dhe jetime pranë fshatit të pamerituar të Kasuva në Tamil Nadu me ushqim, veshje, strehim dhe arsimim falas.
Një numër haraçesh nga biografi i Teresës, NavinChawla, janë shfaqur në gazetat dhe revistat indiane.
Indian Railways prezantoi « Nënë Express », një tren i ri me emrin Nënë Tereza, më 26 gusht 2010 për të përkujtuar përvjetorin e lindjes së saj.
Qeveria Tamil Nadu organizoi festime njëqindvjeçare duke nderuar Terezën në 4 Dhjetor 2010 në Chennai, të kryesuar nga shefi i Ministrit M. Karunanidhi.
Duke filluar më 5 shtator 2013, përvjetori i vdekjes së saj është caktuar Dita Ndërkombëtare e Bamirësisë nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara.
Në vitin 2012, Teresa u rendit në numrin 5 në sondazhin e Outlook India të Indianit më të Madh.
Më 5 Shtator 2017, Katedralja e Shën Terezës, katedralja e parë Katolike Romake e quajtur për nder të Terezës, u shenjtërua në Kosovë.
Katedralja është gjithashtu katedralja e parë katolike romake e Kosovës gjithashtu.
Nënë Tereza mbetet një nga figurat më të mëdha në botë e cilë e nderoi Kombin e saj Shqiptarë.


MUHAMED NASIR-UD-DALN AL-ALBANI

Muhamed Nasir-ud-Daln al-Albani  lindi në vitin 1914 dhe ndërroi jetë me 2 tetor 1999, ishte një studiues i islamit me origjinë shqiptare, i cili u specializua në fushat e hadithit dhe fikhut.
Ai vendosi reputacionin e tij në Siri, ku familja e tij ishte zhvendosur kur ishte fëmijë dhe ku ishte arsimuar.
Albani konsiderohet të jetë një figurë kryesore e lëvizjes purifike Salafi e cila u zhvillua në shekullin e 20-të.
Al-Albani nuk mbronte dhunë, duke preferuar heshtjen dhe bindjen ndaj qeverive të vendosura.
Një rojtar i tregtisë, al-Albani ishte aktiv si shkrimtar, duke botuar kryesisht në hadith dhe shkencat e tij. Ai gjithashtu ligjëroi gjerësisht në Mideast, Spanjë dhe Mbretërinë e Bashkuar për lëvizjen selefiste.
Në vitet 1960, Albani ishte i ftuar të jepte mësim në Universitetin Islamik të Madinah në Arabinë Saudite. Pikëpamjet e tij u kundërshtuan nga klerikë të shumtë tradicional dhe kontrata e tij lejoi të skadojë. Ai më vonë u kthye nga Siria për një kohë të shkurtër në vitet 1970 si shef i arsimit të lartë në ligjin islam në Mekë.
Ai përsëri zgjoi shumë kundërshtim dhe u kthye në Siri. Pasi mbajti kohën në arrest shtëpiak nga qeveria Siriane në 1979, Albani u transferua në Jordan, ku ai banoi për pjesën tjetër të jetës së tij.
Albani lindi në një familje të varfër muslimane në qytetin e Shkodrës në vitin 1914. Gjatë periudhës së Mbretit Zog, familja e Albanit emigroi në Damask, Siri. Në Damask, Albani mbaroi arsimin e tij të hershëm – fillimisht të mësuar nga babai i tij – në Kuran,Tajwid,shkencat gjuhësore arabe, Hanafi Fiqh dhe degët e mëtejshme të besimit islam, të ndihmuar edhe nga studiuesit vendas sirianë.
Në ndërkohë, ai fitoi një jetë modeste si marangoz para se të bashkohej me babanë e tij si rojtar.
Albani filloi të specializohet në studimet e hadithit në vitet ’30. Megjithëse ishte kryesisht i vetë-mësuar, ai transkriptoi dhe komentoi në lidhje me Abd al-Rahim ibn al-Husain al-‘Iraqi’s Al-Mughnee ‘an-hamlil-Asfar fil-Asfar tarifa takhrej maa fil-lhyaa min al-Akhbar.
Ai e ndoqi këtë duke shkruar një seri leksionesh dhe librash, si dhe duke botuar artikuj në revistën Al-Manar.
Duke filluar nga viti 1954, Albani filloi të jepte mësime javor joformale. Deri në vitin 1960, popullariteti i tij filloi të shqetësonte qeverinë e Sirisë, dhe ai u vu nën mbikëqyrje nga qeveria Hafiz al-Asad. Ai u burgos dy herë në vitin 1969.
Në fund të viteve 1970, qeveria e vendosi atë në arrest shtëpiak më shumë se një herë.
Pasi u botuan një numër i veprave të tij, Albani u ftua të mësojë Hadithin në Universitetin Islamik të Madinah në Arabinë Saudite nga nënkryetari i atëhershëm i Universitetit, Abd al-Aziz ibn Baz. Menjëherë pas mbërritjes së tij, Albani zemëroi elitën Wahhabi në Arabinë Saudite, të cilët nuk i pëlqyen qëndrimet e tij anti-tradicionale në jurisprudencën myslimane. Ata u alarmuan nga sfidat intelektuale të Albanit ndaj shkollës qeverisëse Hanbali, por nuk ishin në gjendje ta sfidonin hapur për shkak të popullaritetit të tij.
Kur Albani shkroi një libër që mbështeste mendimin e tij se Niqab, ose mbulesa e plotë e fytyrës, nuk ishte një detyrim detyrues për gratë muslimane, ai shkaktoi një trazirë të vogël në vend. Kundërshtarët e tij siguruan që kontrata e tij me universitetin lejohej të përfundonte pa rinovim.
Në vitin 1963, Albani u largua nga Arabia Saudite dhe u kthye në studimet dhe punën e tij në bibliotekën Az-Zahiriyah në Siri. Ai la dyqanin e tij të dyqaneve në duart e njërit prej vëllezërve të tij. Ai u ftua më vonë në Arabinë Saudite në vitet 1970, por nuk mbeti shumë për shkak të kundërshtimit nga klerikët.
Ai ishte vendosur në arrest shtëpiak më shumë se një herë në vitet 1970 nga regjimi Ba’ath i Hafez al-Asadit.
Qeveria Siriane akuzoi Albani për « promovimin e dauhut të Vehabit, i cili shtrembëroi islamin dhe i hutoi muslimanët ».
Albani vizitoi vende të ndryshme për predikim dhe ligjërata – mes tyre Katari, Egjipti, Kuvajti, Emiratet e Bashkuara Arabe, Spanja dhe Mbretëria e Bashkuar. Ai lëvizi disa herë midis Sirisë dhe disa qyteteve në Jordan. Ai gjithashtu jetoi në Emiratet e Bashkuara Arabe.
Pas ndërhyrjes së Bin Bazit me menaxhimin arsimor Saudit, Albani u ftua në Arabinë Saudite për herë të dytë në mënyrë që të shërbejë si drejtuesi i arsimit të lartë në ligjin islam në Mekë.
Kjo nuk zgjati për shkak të polemikave midis institucionit saudit në lidhje me pikëpamjet e Albanit.
Albani u kthye në Siri, ku u burgos shkurt përsëri në 1979. Ai u transferua në Jordan, duke jetuar atje për pjesën e mbetur të kohës së tij. Ai ndërroi jetë me 2 tetor të vitit 1999 në moshën 85 vjeç.
Albani mbetet figura më e madhe e besimit islam për botën shqiptare i cili i dha emër të mirë Kombit Shqiptarë.

MEDIA INDEPENDENT

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s